Pravica do očal

Prvi pogoj za upravičenost do katerega koli medicinskega pripomočka, tudi do očal, je, da zdravnik izda naročilnico.

Za predpisovanje pripomočkov za izboljšanje vida (očal ali kontaktnih leč) je pristojen zdravnik specialist oftalmolog, ki je vključen v javno zdravstveno mrežo (javni zdravstveni zavod ali zasebnik s koncesijo). Pregled je zdravstvena storitev, ki se zaračuna v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Oftalmolog preveri dioptrijo in ugotovi, za kakšno napako vida gre. Če ugotovi, da je zavarovana oseba upravičena do očal v breme zdravstvenega zavarovanja, napiše naročilnico, kjer navede tudi, do katerih vrst očal je upravičena. Zdravnik naročilnico izroči zavarovani osebi, saj si tako lahko sama izbere optiko, v kateri bo pravico uveljavljala.

Optik je dolžan upoštevati vrednosti kritja ZZZS na podlagi naročilnice in lahko zaračuna samo dodatne storitve in materiale, ki jih oseba zahteva ali z njimi soglaša. Pomembno pa je, da ima optika z ZZZS sklenjeno pogodbo.

ZZZS prizna različne cenovne standarde za različne vrste očal, kar pomeni, da glede na ugotovljeno stanje povrne različne zneske.

Oglejte si prispevek v oddaji Dobro jutro na TV Slovenija https://365.rtvslo.si/arhiv/dobro-jutro/175026088.

Preverite tudi najbolj pogosta vprašanja in odgovore